Het AMHR
American Miniature Horse Registry

The American Miniature Horse 
Uniek … Interessant … Veelzijdig … Een klasse op zich!
De American Miniature Horse Registry is de oorspronkelijke registratie voor het miniatuurpaard in de Verenigde Staten. AMHR registreert elk jaar maar liefst 10.000 paarden en organiseert een jaarlijkse nationale show, AMHR kent twee maten en is de meest uitgebreide optie voor kleine paarden.
Divisie “A” Miniaturen zijn tot 34 inch hoog, terwijl de Divisie “B” Miniaturen tussen 34 en 38 inch groot zijn. In tegenstelling tot de meeste paardenrassen worden minipaarden gemeten op het laatste haar van hun manen in plaats van op Hun schoft Miniatuurpaarden zijn er in een volledig spectrum van vachtkleuren en patronen en (in tegenstelling tot Shetlands) is een gevlekte appaloosa een geaccepteerde en populaire kleurstof in de American Miniature Horse Registry.
Het begin
Het AMHR-minipaard is een van de meest interessante en unieke paarden die er bestaan. Hoewel hun werkelijke geschiedenis soms wordt gedebatteerd, ontwikkelde het Amerikaanse miniatuurpaard zich in de loop van de 20e eeuw. Halverwege de jaren vijftig fokten veel ponyboerderijen voor de lol kleine paarden. Aan het begin van de jaren zeventig werd de American Miniature Horse Registry opgericht door de American Shetland Pony Club, Inc., om te voorzien in de behoeften van dit groeiende gebied van paardenbelangen. Tegenwoordig is het miniatuurpaard een populair, veelzijdig, gerespecteerd en geliefd dier.
Mooie kleinere versies
Miniatuurpaarden zijn gefokt voor uitmuntend exterieur en uitstekende eigenschappen. Het resultaat is een mooi proportioneel paardje dat geschikt is voor verschillende toepassingen. Minipaarden hebben dezelfde zorg nodig als hun tegenhangers op ware grootte, maar op basis van hun grootte hebben mini’s veel minder ruimte nodig. Dit maakt ze toegankelijker voor meer mensen. Afnemende landvoorraden hebben ook bijgedragen aan de groeiende populariteit van de miniatuurpaarden.
Geliefd bij zowel kinderen als volwassenen
Minipaarden zijn steeds populairder geworden bij zowel kinderen als volwassenen. Deze veelzijdige kleine paarden kunnen zo ongeveer alles doen wat een paard van volledige grootte kan – waardoor ze klein van formaat zijn, maar groot in veelzijdigheid, persoonlijkheid, schoonheid, kracht en plezier! Minipaarden zijn zeer geschikt voor iedereen, van de beginnende paardenpersoon tot de volmaakte showprofessional. Hun rollen variëren van huisdieren in de achtertuin en leuke parade-inzendingen tot prachtige showpaarden en therapiepaarden voor mensen met speciale behoeften of metgezellen voor ouderen. Wat uw interesse in paarden ook is. waarschijnlijk is er een miniatuurpaardje dat perfect is voor de klus!
In de Show Ring
Voor degenen die zich aangetrokken voelen tot de competitieve kant van het ras, worden miniatuurpaardenshows door het hele land georganiseerd en trekken grote aantallen kleine paardenliefhebbers van alle leeftijden aan. Miniaturen concurreren ook vaak met succes op lokale open shows voor alle rassen en ze zijn ook te vinden in de 4-H showring. De AMHR National Championship Show die elk jaar in september wordt gehouden in Tulsa, OK, trekt consequent meer dan 1.500 minipaarden uit de Verenigde Staten en Canada, waardoor het de grootste wedstrijd voor minipaarden is. In feite is AMHR Nationals een van de grotere paardenshows van welke soort dan ook in de Verenigde Staten. AMHR-geclassificeerde shows bieden een verscheidenheid aan lessen, van halster en showmanship tot rijden met obstakels en leuke kostuums tot elegante parktuigen en snel rijden met een roadster … en alles daartussenin.
Het paard voor iedereen
De populariteit van Amerikaanse miniatuurpaarden getuigt van hun vertederende karakter, veelzijdigheid en bruikbaarheid. Miniaturen zijn een geweldig en gestileerd maar toch winterhard dier. Of je nu kinderen hebt of kleinkinderen die nieuw zijn bij paarden of je wilt inkrimpen naar een versie die beter beheersbaar en betaalbaarder is dan een paard van volledige grootte – het minipaard is misschien precies wat je zoekt!

Het ASPC
American Shetland Pony Club

De ASPC-registratie was het begin van de American Shetland Pony Club, Inc. en is de belangrijkste rasregistratie van de organisatie – de American Shetland Pony. Door de generaties heen was er behoefte aan classificaties binnen dat rasregister om een grotere deelname aan de showring te bevorderen. Deze vier hoofdklassen worden gebruikt om te bepalen aan welke klassen een bepaalde Amerikaanse Shetland Pony zal deelnemen en bieden elk een kleine variatie in lichaamstype terwijl ze trouw blijven aan het ras en een goed exterieur.
 
De Foundation
De Foundation Shetland-afdeling van het register is opgericht door die leden die het type pony wilden behouden dat werd getoond in de gloriedagen van de jaren 1950
Je herinnert je misschien de chique, kleine, stevige Shetland die in die jaren door de staatsbeurzen en achtertuinen in heel Amerika paradeerde … en velen begonnen met die pony’s. De pony van de jaren vijftig was niet precies wat van de boten van de Shetland-eilanden stapte, maar is een mooie mix van selectief fokken van die oorspronkelijke import die een begrip werd in Amerika.
In vergelijking met de klassieke Shetlander is de foundationpony over het algemeen kleiner, groter van body en zwaarder van botten. Ze hebben zowel kortere als dikkere halzen en hebben kortere benen dan de Classic Shetlander. Een mooi hoofd met kleine oren en grote, expressieve ogen zijn voorbeelden van de eigenschappen van de basispony waar fokkers naar streven.
Foundation Shetlands worden in een zo natuurlijk mogelijke staat getoond.  Ze zijn veelzijdig, nuttig en worden gewaardeerd door fokkers en eigenaren die bijzonder trots zijn op het behoud van de Golden Era Shetland.
 
De Classic
Schoonheid … Conformatie..Veelzijdigheid … Substantie … Stijl.
De Classic American Shetland belichaamt al deze kwaliteiten en meer!
Classics (zoals Classic American Shetlands vaak worden genoemd) dragen de tijdloze schoonheid en gratie van een aloud en goed gemaakt ras. Hun erfgoed omvat drie eeuwen, terwijl hun toekomst onbegrensd is. De geroemde geschiedenis van ASPC en zijn pony’s gaat terug tot de jaren 1800, toen Shetlands voor het eerst vanuit de Shetland-eilanden in de Verenigde Staten werden geïmporteerd.
Vanaf het allereerste begin werden die Shetlands selectief gefokt om de pony te verbeteren en een echt Amerikaans ras te creëren. De huidige klassieke Amerikaanse Shetlander is een bewijs van het uiterlijk, het exterieur en de stijl die sinds die eerste dagen in de Amerikaanse Shetland zijn aangescherpt.
Over het algemeen zijn klassieke Amerikaanse Shetland-pony’s een verfijnde versie van zowel de Britse Shetlander als hun vroege Amerikaanse voorouders. Met goed geplande, selectieve fokkerij en kweek gedurende meer dan 120 jaar, is het resultaat een aantrekkelijke pony die steeds populairder wordt. Dit ras wordt vaak beschouwd vanwege hun uitstekende bovenbelijning, goed gemaakte lichamen en verfijning van de oren, het hoofd en de keelriem.
Klassiekers zullen over het algemeen meer inhoud hebben dan het ultra-verfijnde Modern en minder actie. Toch zijn klassiekers nooit grof, zijn ze meestal uitzonderlijk gevormd en moeten ze met schoonheid en stijl bewegen. Korte, scherpe rechtopstaande oren, prominente ogen en een verfijnde kaak dragen allemaal bij aan de allure van de Classic Shetland. Tegenwoordig zijn zowel statige, effen Shetlands als chique gevlekte dieren beide populair. Shetlands kunnen elke kleur hebben behalve appaloosa.
Hoogte
Geen enkele Amerikaanse Shetlander mag bij de schoft hoger zijn dan 46 “, en klassiekers kunnen ver onder dit maximum vallen. Vroeg in hun geschiedenis rijpten de Amerikaanse Shetlands soms onder de 38” hoogtelimiet van het huidige minipaard en velen blijven dat op dit moment doen. Op shows met ASPC-rating worden hoogteverdelingen aangeboden om de juiste concurrentie mogelijk te maken.
Grotere klassiekers die de grens van 46 inch naderen, zijn de perfecte startpony voor kinderen. Vanaf hun vroege geschiedenis van het trekken van ertskarren in kolenmijnen, hebben Shetlands een aangeboren rijvaardigheid behouden en hun populariteit als menpony voor zowel kinderen als volwassenen blijft toenemen. uitbreiden – voor plezier thuis, in de showring of tijdens wedstrijdritten.
Veelzijdigheid                                                                                                                                                                                                         Van nature is de klassieke Amerikaanse Shetlander vaak volgzaam met een aangename persoonlijkheid. Door dit temperament zijn deze elegante maar stevige pony’s enorm veelzijdig. Klassiekers zijn te vinden in bijna elke paardenrol. Ze zijn ook met succes gebruikt in therapeutische programma’s voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten. Natuurlijk voelen de Amerikaanse Shetlands zich evenzeer thuis in de showring, oogverblindend langs parade-routes of gewoon ontspannen in hun thuisweiden.
In de Show Ring
In shows met ASPC-rating, zie je Classic American Shetlands strijden in halster klasses en in aangespannen klasses.  Ze kunnen uitblinken in halterhindernissen en zijn erg leuk in kostuum. Wat de uitdaging ook is, de altijd aantrekkelijke Classic Shetland Pony is klaar om te schitteren.
Groeiende populariteit                                                                                                                                                                                      De huidige klassieke Amerikaanse Shetlander is een veelzijdige pony met het temperament en de persoonlijkheid om een vriend voor het leven te worden. Om die reden, samen met hun schoonheid en hun unieke en lange geschiedenis, wordt de Classic-divisie steeds populairder en zal ze ongetwijfeld blijven bloeien naarmate meer mensen deze veelzijdige en mooie pony ontmoeten.
 
De Moderne
Atletisch, gracieus, geanimeerd, pittig, opwindend en verfijnd zijn beschrijvingen van de moderne Amerikaanse Shetland-pony
Moderne Amerikaanse Shetlands zijn niet de Shetlands van je grootouders. De moderne Amerikaanse Shetland-pony’s van vandaag combineren de schoonheid en winterhardheid van de klassieke Amerikaanse Shetland-pony met de opwinding en actie van een Hackney-pony. Het resultaat is simpelweg elegantie in beweging.
Deze verfijnde pony met zijn extreme actie en pittige persoonlijkheid voelt zich echt thuis in de showring. Moderne Shetland-pony’s worden getoond in twee hoogteklassen: onder 43 “bij de schoft en 43” -46 “bij de schoft. Ze blinken uit in prestatieklassen zoals roadster, fijn tuig en plezierrijden.
Hun capaciteiten houden daar echter niet op. Over het algemeen zijn de meeste Moderns, hoewel buitengewoon pittig, ook gewillig en buitengewoon trainbaar. Een goed opgeleide moderne Shetlander kan niet alleen uitblinken in de opwindende prestatiedivisies die hierboven zijn genoemd, maar kan ook een uitstekende en mensenvriendelijke allround atleet worden. Tegenwoordig kun je, naast harnas en roadster, Moderns vinden als een atletische responsieve rijdier voor een kind, uitblinkt in vrijheid, kostuum, in de hand obstakel of over hekken gaat in de populaire ponyjumperafdeling.
Een goed balhoofdstel, uitstekende koets en hoge actie definiëren meestal een geweldige moderne Amerikaanse Shetland-prestatie of halterpony. Moderne Shetlands zijn spannend om naar te kijken en nog spannender om te bezitten en te laten zien. Ze zijn vaak favoriet bij bekeerlingen met eigenaren van de rassen Saddlebred, Arabian, Morgan en Hackney.
 
De Moderne Pleasure
Een moderne Shetlander – maar niet zo extreem
Voor degenen die nieuwer zijn bij pony’s of die houden van een verfijnde, mooi bewegende pony zonder het uitgebreide werk dat vereist is van een modern tuig of roadsterpony, is de Modern Pleasure Shetland een prachtig alternatief.
Pony’s in de Modern Pleasure-divisie zijn geanimeerd, maar niet zo extreem in hun beweging als Modern American Shetland. Moderne Pleasure-pony’s worden getoond met de staart in een natuurlijke positie. Ze volgen dezelfde exterieurrichtlijnen en lengteklassen als de moderne Shetlands. Hun gangen zijn over het algemeen verzameld en uitgebalanceerd, maar vertonen minder extreme actie dan de Modern Roadster- of Modern Harness-pony, waardoor ze erg populair zijn in de amateurklassen.
Elegante en gracieuze Modern Pleasure-pony’s bieden iets voor iedereen die wordt bewogen door de pony’s van de samenleving.
Bron : https://www.shetlandminiature.com

AMHR en ASPC in Europa

De populariteit van de AMHR is enorm hier in Europa. Diverse shows worden er jaarlijks georganiseerd en bestaan uit tientallen verschillende klasses. De Classic ASPC’s zijn ook erg in trek en groeien dan ook snel. Ook voor deze pracht pony’s zijn er in Europa genoeg shows te vinden.
De Moderne shetland is nog het minst vertegenwoordigd. Op gebied van shows wordt er nog weinig aangeboden maar wie weet hoe dit zal veranderen als er meer moderne pony’s de oversteek naar Europa zullen maken. De Moderne Pleasure is voor zover ik weet nog niet in Europa aanwezig, in ieder geval is er voor deze pony’s nog geen mogelijkheid tot showen in Europa.